donderdag 15 oktober 2015

Schoonheid en Kunst, Toscane deel 3.


WAT VOORAF GING:


FIRENZE  - FLORENCE

Florence werd in het jaar 59 v.Chr. gesticht door Julius Caesar als nederzetting voor afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia' (Latijn voor 'bloei'). De stad werd opgezet als een militair Romeins kamp wat nog altijd te zien is aan het rechthoekige stratenplan.

Gelegen aan de Via Cassia, de hoofdroute tussen Rome en het noorden, en in de vruchtbare vallei van de Arno werd de nederzetting al snel een belangrijk commercieel centrum. Keizer Diocletianus maakte Florence tot hoofdstad van de zevende regio, die Toscane en Umbrië omvatte. 

Na de Romeinse periode werd de stad vaak het slachtoffer van de strijd tussen de Ostrogoten en de Byzantijnen waardoor de bevolking tot een magere 1000 inwoners terugviel. 
Karel de Grote veroverde de stad in 774 en maakte haar onderdeel van het hertogdom Toscane met als hoofdstad Lucca. De bevolking groeide nog meer en de handel floreerde toen Florence rond het jaar 1000 de hoofdstad werd van Toscane. Toen aartsrivaal Pisa in belang achteruitging kreeg Florence nog meer belang als handelscentrum en begonnen de Florentijnse kooplieden en bankiers zelfs handelsnetwerken en filialen op te zetten in o.a. Vlaanderen en Engeland.

Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, van wie de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Sinds de vijftiende eeuw werd het, mede door de Medici, een belangrijk financieel centrum. De Medici regeerden vanaf de vijftiende eeuw tot 1737, toen de laatste machthebbende Medici kinderloos stierf. 

Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en was tussen 1865 en 1871 de hoofdstad van het land in de periode dat Italië nog niet helemaal herenigd was. 

Nadat de Kerkelijke Staat ten slotte werd veroverd door de Italiaanse troepen werd Rome de hoofdstad van Italië. Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. 


Florence skyline.jpg:

De bouw van de Duomo werd begonnen door Arnolfo di Cambio in 1296, voortgezet door Giotto, waarna Brunelleschi (1420-1436) de koepel plaatste. Ingewijd werd ze door paus Eugenius IV in 1436. Palazzo Vecchio werd eveneens ontworpen door di Cambio en voornamelijk gebouwd tussen 1298 en 1314. Het paleis werd bewoond door de familie de Medici totdat Cosimo I zijn zetel naar het Pitti-paleis verplaatste. 


The Duomo Wheel - Florence, Italy: .florence:

Voor en zijgevel van de  

Firenze, il campanile di Giotto:

Dom van FirenzeBasilica Santa Croce, Florence, Italy,province of Florence , Tuscany:

Basilica Santa Croce - Firenze
Pallazo Vecchio
het paleis van de Medici
Palazzo Vecchio,  Florence  Italy Can't wait to see this next month!:Inside the Duomo in Florence. This is not to be missed! My best advise for all of Italy is simply to "climb the Duomo!" You will not be disappointed.:


De koepel van de Domkerk van Firenze.VERVOLG


Dank aan Pinterest en Wikipedia


.

3 opmerkingen:

willy duvel zei

Het is wel een heel mooie streek he Groetjes

Merel zei

Ben er nog nooit geweest ..... Wie weet ooit

A van de Aa zei

Een stad met geschiedenis, wat dan ook te zien is.