Weet U waar we zijn?
Prachtig gebouw uit de 13e. en 14e eeuw.
De Lakenhalle van Ieper in West Vlaanderen, is een van Europa's grootste burgerlijke gebouwen in gotische stijl. De oorspronkelijke lakenhal werd gebouwd tussen 1230 en 1304 en vormde een van de vroegste grote gebouwen ten noorden van de Alpen.
LAKENHALLE - BELFORT
Een reusachtig handelspand
Als voorbeeld, maar zeker ook als blijk van haar macht en rijkdom, bouwt de stad in de 13de eeuw haar openbare gebouwen in steen. En ze doet dat met ambitie: de Ieperse lakenhalle en het belfort zijn in de 13de eeuw één van de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen van Europa! De bouwwerken starten rond 1200.
Eerst wordt het belfort gebouwd en in 1230 afgewerkt. Daarna volgen de hallen die als overdekte marktplaats dienen. We weten dat het enorme bouwwerk pas in 1304 volledig afgewerkt is. Het complex van de lakenhalle wordt 132 meter lang (zuidzijde), met een bebouwde oppervlakte van ongeveer 2.500 m² en omvat 48 deuren.
De Lakenhalle deed dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van laken aan de (nu overwelfde) waterweg, de Ieperlee. De bouw van de hallen was afgerond in 1304. In dit bouwwerk onderging het laken zijn laatste officiële controle, waarna de lakenhandelaars het er eindelijk konden stapelen en verkopen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw volledig vernield, op een stuk toren en een paar muren na. Boven de ‘Donkerpoort', onder het wapenschild, prijkt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, patrones van de stad. De 1e verdieping van de Lakenhalle kan bezocht worden via het In Flanders Fields Museum.
Uit het lange voorgebouw van de Lakenhalle rijst in het midden het belfort (70m). De huidige torenspits, met opengewerkte helm en draak (1693) is in haar oorspronkelijke vorm gereconstrueerd. Oorspronkelijk werd de onderste torengeleding gebruikt als schatkamer. De midden verdieping was vroeger de wapenkamer.
In het ‘Klokkenluidershuis' hangen de 49 klokken van de beiaard. De beiaard werd in 2012 volledig gerestaureerd. De stadsbeiaardier geeft wekelijks op zaterdag een concert. De ideale luisterplaats is de binnenkoer van de Lakenhalle, te bereiken via dienst toerisme/museumcafé. Het belfort zelf is te beklimmen in combinatie met een bezoek aan het Flanders Fields Museum.
Onder het wapenschild, prijkt het beeld
de patrones van de stad.
Ik ben vooral verliefd op de vele gotische torens...
...en op de trapgevels, die ook in de woningen terug te vinden zijn.
vrij van auto's is het plein nooit,
...en dat is eigenlijk spijtig.
We komen nog terug in Ieper, voor de Last Post,
maar dat is pas over enkele dagen.
We reizen verder, een paar auto's volgeladen,
met zussen, kinderen en kleinkinderen,
naar waar? Wel naar de boeren buiten......
naar het Heuvelland en de Westhoek.
ria
VERVOLG 2
.
4 opmerkingen:
hihi.. een dik jaar geleden reden wij daar ook rond met wagens vol kinderen, kleinkinderen en zus! ;-)))
een indrukwekkend bouwwerk zijn die lakenhallen, eh!
heel veel plezier, daar in de westhoek, ria en geniet van elkaar! :-))
De boerenbuiten trekt me meer Ria, dan alle drukte van de stad
da's geen leven met de honden.
Maar het is prachtig om te zien die lakenhallen
ga je de foto's van buiten ook laten zien :-)
lieve groet,
xxx
de lakenhalle wist ik nooit in een beeld te vangen Ria..
tweemaal ben ik er geweest om te fotograferen, de eerste keer stond er een kermis en vorig jaar was er de rally van Ieper..
heel heem mooie stad met en prachtige omwalling
ik kijk al uit naar het vervolg
groeten
Mooi indrukwekkend gebouw en zijn geschiedenis....
En ja de stad, ... sinds jaren op een dorp residerend mag de stad, stad zijn.
Een reactie posten