zaterdag 11 september 2010

Hete hangijzers binnen de kerk.

De meesten lezers weten dat ik katholiek ben en mijn geloof mij erg dierbaar is.
Toch ben ik niet blind of doof voor wat de laatste maanden allemaal aan het licht is gekomen, in ons eigen België en vooral in Vlaanderen.
Het is de hoogste tijd dat de schuldigen naar voor treden, berouw betonen in het publiek, vergiffenis vragen aan hun slachtoffers en hen financiëel bijstaan om de nodige therapeutische hulp te kunnen krijgen en betalen.
Het is schrijnend en mensonterend wat aan kinderen en jong-volwassenen werd aangedaan en volgens het verhaal van sommigen, zelfs in de naam van God. Afschuwelijk!
In het Evangelie is Jezus bijzonder streng voor allen die de onschuld van kinderen ontnemen. Wat door deze mensen aan kinderen werd aangedaan, druist dan ook volledig in tegen de leer van God. Voor mij, als gewone gelovige, en voor velen met mij, is dit niet te begrijpen.
Een paar dagen geleden kreeg ik een email, waar ik volledig kan achterstaan en die ik hier dan ook wil publiceren. Het gaat slechts over één dader, de vorige bisschop van Brugge, Vangheluwe.
Mits de nodige aanpassing zou het over elke andere dader kunnen gaan, die de ernst van zijn daden niet ziet of niet wil inzien.

"Hier het bericht uit Tertio Nr 552 van 8 september blz. 3 van deze week verscheen.

Brief aan het spook van Westvleteren
Mijnheer Vangheluwe,

Nu moeten we via Humo vernemen dat u vanuit uw schuiloord in Westvleteren ook na uw ontslag nog schamele bedragjes als schadevergoeding of zwijggeld overschrijft naar een slachtoffer van seksueel misbruik in de kerk. En dat u haar telefonisch de huid vol scheldt als ze dat openbaar maakt.

Er waren al hardnekkige geruchten dat u incognito meeloopt in processies, zoals in Veurne.
Of dat u geregeld opduikt in Brugge, tot in het bisschopshuis toe. Kwakkels of niet, blijkbaar is het niet uw bedoeling van het toneel te verdwijnen, maar wel af en toe als een spook te verschijnen.

U hebt blijkbaar zin in dat soort schaamteloze spelletjes, terwijl u met uw daden het geloof van velen danig op de proef stelt, de kerk enorme schade berokkent en u in uw val nu ook kardinaal Godfried Danneels meesleurt. Blijkbaar schat u de gevolgen van uw gedrag en het oordeel dat de meesten – ook de gelovigen – daarover vellen, nog altijd niet juist in.

Ondertussen worden bezoekers van de abdij van Westvleteren steevast met uw aanwezigheid tijdens de diensten geconfronteerd. Niet weinigen mijden daarom die mooie plaats: zij hebben geen zin u te zien. Vraagt u zich wel eens af wat uw aanwezigheid voor die gemeenschap betekent?
Jarenlang was u er een graag geziene gast en als ‘monseigneur’ werd u er steevast goed verzorgd. Hoe moeten de broeders zich tegenover u gedragen? Uw tegenwoordigheid moet als een zware last aanvoelen.

Toen de abdij daarvoor de volkswoede moest trotseren, gaf abt Manu Van Hecke op Focus/WTV een even ontroerd als ontroerend interview: Vanuit de gemeenschap was het een krachtig evangelisch statement dat ieder mens, zelfs de grootste zondaar, recht heeft op hulp en gastvrijheid.

Toen al vond ik uw keuze voor een abdij in uw eigen bisdom, waar u zo gekend en geëerd was, zeer bedenkelijk. In het beste geval vond ik het een uiting van misplaatst provincialisme, waarvan u al eerder blijk gaf, bijvoorbeeld toen u begin dit jaar verkondigde geen buitenlandse priesters van doen te hebben.

Als tijdelijke noodoplossing was Westvleteren misschien begrijpelijk. Maar nu niet meer, want het begint me stilaan te dagen dat het uw bedoeling is u daar definitief te nestelen.
Mijnheer Vangheluwe, dat is een nieuwe uiting van uw stuitende gebrek aan fijngevoeligheid en getuigt niet
van de boetedoening die van u mag worden verwacht. U voelt blijkbaar niet aan dat het alle gelovigen van dit land goed zou doen een tijdje niet van u te moeten horen.

De katholieke kerk is groter dan het bisdom: als u zich werkelijk wil terugtrekken, dan kan u zich aanmelden bij de trappistengemeenschap van Cavaco-Benguela in Angola of die van Kopua in Nieuw-Zeeland. Men zal een boeteling daar graag ontvangen.

En als u ter beschikking moet staan van de Belgische justitie, zijn er nog alternatieven. Catsberg is maar even verderop, maar tenminste over de grens.

Jan De Volder
(Hoofdredacteur van Tertio)

3 opmerkingen:

klaproos zei

een prachtige brief waar hij niet anders als gevolg aan zou moeten geven,maar waarschijnlijk is zijn eigen ego zó belangrijk dat de mening van het volk er niet toe doet,

kindermisbruik, op welke manier manier fan ook zou zwaar gestraft moeten worden,
ik hoorde het gisteren op tv en zat misselijk te worden,
13 zelfmoorden, en een man die tot 2 keer in de week nog nachtmerries heeft,
de dader heeft zijn pleziertje en slachtoffer levenslang,en dan weet ik waar ik het over heb...

vresleijk ria... écht vreselijk

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik zou een heel betoog kunnen schrijven hierover, ria, maar ik ga mij inhouden en enkel de hoop uispreken dat dit 'spook' eindelijk gaat inzien wat ie aangericht heeft én dat er een eerlijk proces mag volgen.

ik weet niet waarom, maar ik vrees dat er nog heel wat water naar zee zal vloeien eer het zover is .. :-(((

toch een fijne zondag, ria!

ria39 zei

Ondertussen is hij vertrokken uit Westvleteren, naar een onbekende plaats buiten het bisdom.
Eindelijk.
Laat ons hopen dat hij ook nog inziet dat hij
zijn priesterambt moet neerleggen.
Dan is zijn berouw pas echt en zal hij de pijn ervan voelen.

Ik leef mee met alle goede priesters en kloosterlingen en die zijn er Goddank, die door
heel dit gebeuren binnen de kerk pijnlijk getroffen worden in hun eigen roeping.

Dat de slachtoffers eindelijk kunnen gehoord, geholpen en geheeld worden.

ria